Deși anul acesta a fost unul cu totul atipic și generos în evenimente neprevăzute, unele lucruri rămân neschimbate. Un exemplu este obiceiul de a cumpăra cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Fie că e vorba de partenerul/partenera de viață, părinți, rude, colegi sau prieteni, românii nu se dau înapoi de la achiziționarea cadourilor pentru cei dragi indiferent de cât de nefavorabilă ar fi situația lor financiară.
Studiile arată că bugetul mediu pentru cadouri în acest an este cuprins între 1.000 și 1.500 de lei, iar dacă numărul celor pentru care ne dorim să cumpărăm un cadou este destul de mare, atunci alegerea acestora devine dificilă, însă nu imposibilă. O mulțime de site-uri vin în ajutorul nostru cu idei dintre cele mai diverse și potrivite pentru toate buzunarele; de la bijuterii, accesorii, gadgeturi, la diferite obiecte personalizate, oferta este una foarte vastă, și ajustabila oricăror preferințe.
Adevărata valoare a cadourilor
Trainerii în etichetă ne sfătuiesc ca, în cazul în care bugetul ne permite – să nu optăm pentru cadouri extravagante și costisitoare deoarece acestea vor crea un sentiment de datorie pentru cei cărora le oferim cadourile, persoanele respective simțind că vor trebui să răspundă pe măsură, oferindu-ne un cadou care ar putea să le afecteze bugetul în mod destul de serios.
O alegere mult mai inspirată ar fi un cadou simbolic, unul prin care să ne arătăm aprecierea și prețuirea celuilalt fără a-l face să se simtă copleșit de faptul că am cheltuit o suma foarte mare pentru a-l achiziționa. Important este să ne amintim că mai importante decât cadoul sunt atât gestul în sine, cât și modul în care acesta este oferit.
Bucuria celui care primește un cadou va fi cu atât mai mare cu cât acesta este ambalat îngrijit și cu multă atenție, iar persoana care îl oferă transmite la rândul ei bucurie, apreciere și sinceritate.
De ce oferim cadouri și ce așteptăm în schimb
Chiar dacă oferim cadouri fără să așteptăm ceva concret în schimb, specialiștii spun că la nivel psihologic avem niște așteptări pe care nu le putem nega. Iar aceste așteptări sunt legate de dorința noastră de recunoaștere de către cei din jurul nostru; oferim un cadou atât pentru ne arăta aprecierea, respectul și recunoștința față de persoanele dragi, dar și pentru că atunci cand îl oferim, ne simțim apreciați la rândul nostru, așadar nevoia noastră de confirmare si acceptare este unul dintre stimulii principali în achizitionarea și oferirea cadourilor.
Ceea ce merită încă o dată menționat este modul în care oferim cadourile, acesta poate fi chiar mai relevant și mai important decât cadoul. Nu uitați să oferiți cadoul cu ambele mâini, privind în ochi persoana căreia îi dăruiți cadoul, contactul vizual este esențial, iar împărtășirea bucuriei este la fel de plină de însemnătate.
Nu vă faceți foarte multe griji legate de cât de potrivit va fi cadoul, sau dacă persoana care îl primește va fi mulțumită de el, acest aspect nu depinde de voi, important este să-l alegeți pe cel mai semnificativ, și să-l oferiți în cel mai sincer mod.
În definitiv, scopul cadourilor nu este un schimb de bunuri materiale, ci un schimb de emoții, ele nu depind nici de forma materială și nici de valoarea financiară a acestora, depind doar de sinceritatea și profunzimea relației dintre cele două persoane, indiferent de rolul pe care fiecare în are la momentul oferirii cadoului.
Cadouri inspirate și multe bucurii!